Dostawa 0 zł do sieci księgarń

Bezpłatna wysyłka powyżej 149 zł

Gwarancja zadowolenia z zakupów

Tryb offline

Najlepsze książki kucharskie – zestawienie najciekawszych tytułów ostatnich lat

Kochasz gotować? A może wręcz przeciwnie – stanie przy garnkach doprowadza Cię do szewskiej pasji i szukasz przepisów na szybkie i proste dania? Niezależnie od powodu nasze dzisiejsze zestawienie jest właśnie dla Ciebie. Znajdziesz w nim bowiem listę aż 18 najciekawszych książek kucharskich ostatnich lat – zarówno dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem, jak i wytrawnych domowych kucharzy. Gotowy? Zatem smacznej lektury!

Najlepsze książki kucharskie – bestsellery. 18 tytułów, które warto mieć w swojej kuchni

„Razem”, Jamie Oliver

Zaczynamy od absolutnego must-have na półce każdego miłośnika dobrej kuchni, czyli „Razem” Jamiego Olivera – popularnego brytyjskiego kucharza, osobowości medialnej oraz autora kilkunastu książek kulinarnych. Stanowi ona zbiór 120 bezpretensjonalnych przepisów na dania dla całej rodziny, które z powodzeniem sprawdzą się na pikniku z przyjaciółmi, uroczystej kolacji czy podczas niezobowiązującej randki w domowym zaciszu.

„Jedno. Łatwe jednogarnkowe cuda”, Jamie Oliver

Pozostajemy w temacie książek Jamiego. Jednogarnkowe dania to potrawy stworzone z myślą o kulinarnych minimalistach. Cały Twój wysiłek ogranicza się bowiem zwykle do wrzucenia do naczynia składników w odpowiednich proporcjach, podgrzania ich i doprawienia. Nie inaczej jest w przypadku książki „Jedno. Łatwe jednogarnkowe dania”. Jak obiecuje w niej Oliver: „każde pochodzące z niej danie przyrządzisz w jednym garnku, na jednej patelni albo blaszce do pieczenia”. Przekonaj się, jak często „proste” może być synonimem słowa „pyszne”!

„Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”, Michał Korkosz (Rozkoszny)

Michał Korkosz, znany szerzej w internecie jako „Rozkoszny”, to młodziutki kucharz, który jakiś czas temu podbił serca wielu użytkowników Tik Toka. Nic dziwnego – jego przepisy doskonale łączą w sobie frywolne połączenia smakowe, wysokie walory odżywcze oraz prostotę, udowadniając, że kuchnia polska (bo to właśnie jej poświęcona jest debiutancka książka Rozkosznego) wcale nie musi być zawiesista i czasochłonna.

W środku znajdziesz kilkadziesiąt receptur na śniadania, obiady i kolacje oraz szereg przepisów na pyszne desery, takie jak rogaliki z konfiturą różaną czy pączki, zupy i sałatki (Twojej uwadze polecamy chociażby nowoczesną interpretację mizerii z miętowym dressingiem) czy kiszonki. A wszystko to okraszone pięknymi i nieco vintage’owymi zdjęciami niczym z babcinego albumu. Polecamy!

„Jadłonomia po polsku”, Marta Dymek

Mówiąc o najlepszych polskich książkach kucharskich, nie sposób nie wspomnieć chociaż w kilku słowach o ikonie rodzimej blogosfery kulinarnej, czyli Marcie Dymek. Jej strona internetowa „Jadłonomia” niemal z miejsca podbiła przed laty serca polskich czytelników. To także Dymek jako jedna z pierwszych zaczęła aktywnie promować zalety diety wegańskiej, rozprawiając się z mitem, że rezygnacja z produktów odzwierzęcych wymaga dużych nakładów finansowych i czasu

Jej wegańskie interpretacje dobrze znanych dań z kuchni polskiej, takich jak schabowy z kalafiora czy bigos z cukinii, na stałe zagościły w kulinarnym repertuarze wielu osób – także zdeklarowanych mięsożerców. Efektem tego jest doskonale przyjęta „Jadłonomia po polsku” – zbiór smakowitych przepisów na dania z kuchni polskiej w wersji wege.

„10-minutowe przepisy. Zdrowo i smacznie dla całej rodziny”, Liana Werner-Gray

Nie ma co ukrywać – współczesne tempo życia nie sprzyja wielogodzinnym posiedzeniom w kuchni. Nawet najbardziej zabiegana osoba nie jest jednak skazana na niezdrowe (i często po prostu niesmaczne) gotowe dania ze sklepu – zwłaszcza gdy ma pod ręką odpowiednią książkę kucharską, taką jak „10-minutowe przepisy. Zdrowo i smacznie dla całej rodziny” Liany Werner-Gray.

Zaletą zawartych w niej przepisów jest nie tylko błyskawiczny czas ich przygotowywania, ale także ich wysoka wartość odżywcza – śmiało więc mogą sięgnąć po nią osoby na diecie czy zmagające się z uzależnieniem od soli i cukru.

„Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy, opowieści, Nigella Lawson

Nigella Lawson to brytyjska dziennikarka i autorka książek kucharskich, której rozpoznawalność przyniósł kultowy już zdaniem wielu program „Nigella gryzie”. Niewymuszony urok osobisty oraz dziecięca wręcz radość z jedzenia przysporzyły jej fanów na całym świecie. Efektem jej kulinarnych podróży jest książka „Zrób, zjedz, powtórz. Składniki, przepisy, opowieści”. Zawarte w niej przepisy zostały wzbogacone o szereg anegdot i wspomnień z życia Lawson, sprawiających, że jej lektura będzie dla Ciebie prawdziwą przyjemnością.

Puszyste ciasto marchewkowe, wytrawny sernik baskijski, a może pikantna kasza bulglur z pieczonymi warzywami – po którą z jej receptur sięgniesz w pierwszej kolejności?

„Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna”, Emiliano Castagna

Gdyby zapytać przypadkowych osób o ulubioną kuchnię, wielu z nas bez wahania odpowiedziałoby: kuchnia włoska! Jesteś jedną z nich? Zapoznaj się z jedną z najświeższych pozycji w naszym zestawieniu, czyli „Mieszu, mieszu. Włoska Akademia Kulinarna” Emiliana Castagny, którego przepisy na łatwe i pyszne dania prosto z Italii od wielu miesięcy podbijają polskiego Tik Toka. Niezależnie od tego, czy szukasz pomysłu na sycącą pastę czy lekki deser w stylu śródziemnomorskim, w najnowszej pozycji Castagny z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

„Fuzja smaków. Azja Południowo-Wschodnia”, Robert Makłowicz

Przenosimy się w zupełnie inny zakątek świata, bo do Azji. Robert Makłowicz to autor, którego nie trzeba przedstawiać chyba nikomu. „Fuzja smaków. Azja Południowo-Wschodnia” jest książką, która od kilku tygodni króluje na listach naszych bestsellerów. Makłowicz dzieli się w niej przepisami na popularne i stosunkowo nieznane nad Wisłą (choć wciąż wyborne w smaku!) dania z kuchni tajskiej, wietnamskiej, hinduskiej czy khmerskiej. 

Jak żartobliwie przyznaje na jej łamach: „Choć wiem świetnie, że żyjemy w kraju ziemniaków, kapusty i jabłek, wiem, że jadać winno się przede wszystkim to, co dana ziemia rodzi, to wiem również, że w ponury listopadowy polski dzień tajskie curry jest najlepszym remedium na ból istnienia. Daje nadzieję, pieści mózg i obiecuje słońce”. Wprowadź nieco orientu do swojego domu i rozsmakuj się w kuchni azjatyckiej już teraz.

„365 obiadów”, Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Lucyna Ćwierczakiewiczówna jest autorką, na której książkach kulinarnych wychowało się wiele pokoleń Polaków. Od czasu pierwszego wydania jej kultowych „365 dań” minęło bowiem już ponad… 160 lat. To jedno z najlepiej napisanych kompendiów kuchni polskiej, z których śmiało możesz korzystać po dziś dzień – zwłaszcza jeśli nie wyobrażasz sobie niedzieli bez nieśmiertelnego zestawu „rosół i schabowy”. Dzięki książce odkryjesz również wiele nieco zapomnianych, choć wciąż znakomitych dań rodzimej kuchni, takich jak zupa-nic, sztufada, cynaderki czy rozmaite leguminy.

„Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku”, Max Miller

A skoro o historii mowa… „Historia od kuchni. 65 oryginalnych przepisów od starożytności do XX wieku” to bez wątpienia jedna z najciekawszych pozycji naszego dzisiejszego zestawienia. Najstarsze z pochodzących z niej przepisów liczą sobie… kilka tysięcy lat. To smakowita podróż przez wieki, dzięki której przekonasz się na własnej skórze (a raczej: własnym podniebieniu), jak jadali nasi przodkowie na przestrzeni różnych epok.

 Piękna oprawa graficzna sprawia, że książka ta z powodzeniem sprawdzi się także jako prezent – zwłaszcza jeśli obdarowywana przez Ciebie osoba należy do łasuchów.

„Tradycyjna biesiada Polska. 1001 pomysłów na udane przyjęcie”, praca zbiorowa

Przed Tobą ważna uroczystość, a Ty kompletnie nie masz pomysłu, czym zaskoczyć gości przy świątecznym stole? Bez obaw. „Tradycyjna biesiada Polska. 1001 pomysłów na udane przyjęcie” to kopalnia inspiracji zarówno dla początkujących, jak i nieco bardziej zaawansowanych kucharzy. Wiele z zawartych w niej przepisów możesz śmiało wykorzystywać także na co dzień – zwłaszcza gdy znudziły Ci się standardowe obiady i chcesz poeksperymentować z zupełnie nowymi smakami.

„Fast Food na zdrowo w 15 minut”, Marta Maciurzyńska

Przywykło się myśleć o fast foodach jako o daniach mających szkodliwy wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Marta Maciurzyńska – autorka instagramowego profilu @zdrowo_w_15_minut – udowadnia, że nawet taka kuchnia może wpisywać się w zasady zdrowego odżywiania. Jak przekonuje ona, nawet będąc na diecie, nie musisz odmawiać sobie pizzy, burgera czy chrupiących nuggetsów. Wystarczy nieco zmodyfikować sposób ich przyrządzania i wykorzystać do tego zdrowsze odpowiedniki. 

„Fast Food na zdrowo w 15 minut” to zbiór smacznych przepisów, które zrobisz w mniej niż kwadrans. Sięgnij po nią, jeśli na co dzień nie masz czasu na gotowanie i chcesz urozmaicić swoją dietę o nowe smaki w wersji fit.

„Nieoficjalna książka kucharska Harry'ego Pottera”, Dinah Bucholz

Dinah Bucholz to autorka wyjątkowej pozycji w naszym zestawieniu. Wyjątkowej, bo wywodzącej się… prosto ze świata Harry’ego Pottera. W środku znajdziesz przepisy na najpyszniejsze potrawy, jakie przewinęły się na kartach całej serii, w tym dyniowe paszteciki, fasolki wszystkich smaków Bartiego Botta (no… prawie wszystkie), klopsiki Molly Weasley, czy stworkową zupę cebulową. Różdżki lizać!

„Kuchnia wegańska na cztery pory roku”, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska

Moda na sezonową kuchnię trwa w najlepsze. I bardzo dobrze! Przyrządzanie posiłków zgodnie z dostępnością w sklepach konkretnych grup warzyw i owoców to najzdrowszy, a przy tym ekonomiczny sposób na dostarczenie swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.

Idea ta bliska jest również Magdalenie Jarzynce-Jendrzejewskiej i Ewie Sypnik-Pogorzelskiej – autorkom książki „Kuchnia wegańska na cztery pory roku”. To kompleksowy przewodnik po diecie wegańskiej oraz zbiór ciekawych przepisów, które ułatwią Ci zmianę nawyków żywieniowych na lepsze – niezależnie od tego, czy dopiero przymierzasz się do wzbogacenia swojego codziennego jadłospisu w wegańskie potrawy czy jesteś na takiej diecie już od kilku lat.

„Francja na talerzu”, Francois-Regis Gaudry

„Francja na talerzu” Francoisa-Regis Gaudry’ego jest bez wątpienia jedną z najobszerniejszych pozycji w naszym zestawieniu. Książka ta liczy sobie bowiem ponad 400 stron. A w środku wszystko, co najlepsze w kuchni francuskiej – inspirujące przepisy i wskazówki kulinarne, fascynujące opowieści prosto znad Sekwany, rozbudowana mapa adresów po najlepszych francuskich knajpach i vademecum 1250 specjałów.

„Pomidor. Przepisy na każdą porę roku”, Beata Śniechowska

Na finiszu zestawienia znalazła się książka Beaty Śniechowskiej – zwyciężczyni drugiej edycji „MasterChefa” oraz jedna z najbardziej uznanych polskich szefowych kuchni. Tym razem wzięła ona na warsztat pomidor, któremu poświęciła aż 100 wyrafinowanych przepisów z tym warzywem w roli głównej. Przekonaj się, jak wiele możliwości kryje w sobie ta niepozorna roślina, i odkryj pełnię jej umamicznego smaku!

„Naturalnie i zdrowo”, Sarah Britton

Nawet najlepszy przepis może spalić na panewce, jeśli nie będziemy mieć wszystkich potrzebnych składników, co – umówmy się – bywa czasem problemem chociażby w książkach kucharskich poświęconych mniej znanym kuchniom świata.

Sarah Britton udowadnia, że wiele zdrowych dań możesz przyrządzić niewielkim kosztem z produktów, które kupisz w pobliskim sklepie spożywczym lub… z resztek, jakie zostały Ci po przygotowaniu innych posiłków. Wystarczy odrobina kreatywności i umiejętność łączenia smaków. W swojej książce dzieli się ona sprawdzonymi recepturami na pyszne i lekkie potrawy, które nie obciążą w nadmierny sposób Twojego portfela. Polecamy!

„Słodkości w insulinooporności”, Dominika Musiałowska, Magdalena Makarowska

Przygotowane przez nas zestawienie zamyka propozycja Dominiki Musiałowskiej i Magdaleny Makarowskiej – autorek bestsellerowych książek kucharskich dla cukrzyków i nie tylko. „Słodkości w insulinooporności” to publikacja stworzona z myślą o łasuchach. Choroba czy nadwaga nie wykluczają przecież możliwości sięgnięcia od czasu do czasu po słodką przekąskę. Autorki dzielą się w niej sprawdzonymi przepisami, dzięki którym okiełznasz ochotę na to, co słodkie i niezdrowe, oraz poprawisz swoje samopoczucie bez sięgania po przetworzone batoniki czy ciasteczka ze sklepowych półek.

W książce tej znajdziesz również szereg praktycznych wskazówek m.in. na temat tego, jak bezboleśnie pokonać uzależnienie od cukrów prostych, po jakie słodycze warto sięgać bez wyrzutów sumienia i jakie słodziki mogą zastąpić tradycyjny biały cukier.

Sprawdzone książki kucharskie dla amatorów i nie tylko – podsumowanie

Kuchnia polska, kuchnia wegetariańska, dania jednogarnkowe, jedzenie dla cukrzyków… Liczba książek kucharskich dostępnych na księgarnianych półkach może przyprawić o zawrót głowy. Mamy nadzieję, że w szeregu przygotowanych przez nas propozycji udało Ci się natrafić przynajmniej na kilka książek skrojonych pod swój gust kulinarny. 

Zamów je już dziś na stronie księgarni internetowej Świata Książki i ciesz się pysznymi, oryginalnymi, a co najważniejsze – prostymi w przygotowaniu daniami, które zachwycą Ciebie oraz całą Twoją rodzinę. Gotowanie nie musi być przecież czasochłonne – zwłaszcza gdy czerpiesz wiedzę od doświadczonych szefów kuchni i pasjonatów gotowania.

Zajrzyj do innych artykułów na naszym blogu. Być może zaciekawią Cię np.:

podpis_ola

Komentarze

Zamieszczenie komentarza nie wymaga logowania. Sklep nie prowadzi weryfikacji, czy autorzy komentarza odnoszący się do towarów nabyli lub użytkowali dany produkt.